Annonse
04:00 - 17. august 2007

Eksistensdikteren

Mellom slit og pugg og nerver kommer de: øyeblikkene der Jon Fosse er i svevet.

Jon Fosse
Annonse

I sin nye roman Andvake skriver Jon Fosse om flyktninger. Et pur ungt kjærestepar har flyktet hjemmefra, hun skal snart føde, de går rundt i Bjørgvin, det gamle Bergen og leter etter et sted å bo, men ingen vil gi dem husrom, de er helt utslitt, fryktelig trøtte, helt på kanten. Flere steder er hun og han, Alida og Asle, i ferd med å sovne, liggende, sittende eller stående, slitne og utmattet som de er. I dette grenselandet er prosaen til Jon Fosse på sitt aller vakreste. Jeg tenker at dette er en perfekt roman. En som er god nok til å bli lest om 20 år eller om 200. Akkurat passe lang: 75 sider, enkel, fortettet, spennende, nifs. Fosse knytter sammen en etisk dimensjon med en estetisk og ekstatisk i noen fantastiske drømmesekvenser jeg knapt har lest maken til i norsk litteratur.

– Det er en veldig trøtthet i flyten i boken, jeg har prøvd å beskrive en tilstand der det virkelige på et vis glipper, og det oppstår noe som ligner på drøm: en slags våken drømmetilstand. Det er vel en slags svevetilstand midt imellom der, en bevegelse mot drømmen uten å være nettopp drøm. Og jeg mener jo at diktingen i seg selv er litt sånn, da, et sted mellom våken tilstand og drøm, noe som strever både mot søvn og drøm og det våkne og det rasjonelle. Noe midt imellom der.

– Dette er en tilstand mange kan kjenne igjen, denne ettermiddagstrøttheten som overmanner deg om du har sovet for lite. Du kommer i kontakt med et merkelig mellomrom mellom våkenhet og drøm. Det er et rart sted.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse