Annonse
04:00 - 12. januar 2007

Den nakne Alice

Tegneserienestoren Alan Moore omtolker barnelitteraturens klassikere til hardcore-fortellinger om seksuell innvielse. Det er imponerende gjennomført, men går han for langt?

Lost Girls: Ikke akkurat barnelektyre.
Annonse

Vi er alle kåte. De fleste av oss knuller, suger og biter også. Likevel har vårt forhold til seksualitet en hard, irrasjonell kjerne: tabuet. Alan Moores siste tegneserieprosjekt Lost Girls skriver seg rett inn i dette forbudte feltet.

Moore havner langt opp på listen når seriekjennerne skal gjøre opp regnskap; Time Magazine rangerte faktisk hans Watchmen som et av de viktigste litterære verkene fra forrige århundre. Mine personlige Moore-favoritter er de hvor han bruker historiske skikkelser i ny setting, som i den nylig filmatiserte V for Vendetta, hvor han tar utgangspunkt i den historiske attentatmannen Guy Fawkes. From Hell, Moores forsøk på å løse gåten om Jack the Ripper, er også strålende, men mørkere, mer innadvendt. Aller friskest er han når han forsyner seg fra skjønnlitteraturen, som i League of Extraordinary Gentlemen, hvor både den usynlige mannen, Dr. Jekyll og Mr. Hyde, Kaptein Nemo, Allan Quatermain og Mina Harker dukker opp.

Tolker klassikere. I Lost Girls tar Moore utgangspunkt i Lewis Carrolls Alice i eventyrland, J.M. Barries Peter Pan og L. Frank Baums Trollmannen fra Oz. Moore lar de tre kvinnelige hovedpersonene fra disse verkene – Alice, Wendy og Dorothy – møtes på et hotell ved navn Himmelgarten sommeren og høsten 1913. De forteller hverandre sine livshistorier, riktignok på en ganske annen måte enn vi kjenner til fra bøkene, mens de utforsker og praktiserer lesbian love. I sin tidligere resirkulering av litterære eller historiske skikkelser har Moore alltid gitt sine personer en ny og velfungerende scene å bevege seg på. Men han har ikke gjort det så kontant og overbevisende – og ikke minst dristig – som han gjør det her. Han omtolker nemlig kvinnenes livshistorier til historier om seksuell innvielse. Peter Pan, for eksempel, er en sprengkåt ungfole som bor i en park ved Wendy og hennes to brødres hjem, og Neverland er Wendys seksuelle fantasitilstand. Haren i Alice i eventyrland blir en venn av Wendys far, med kallenavnet “Bunny”, som misbruker Alice seksuelt. Fantasilandet Oz er resultatet av en ung Dorothy i seksuell ekstase.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse