Annonse
04:00 - 25. mai 2007

Demokratiet.net

Selvmordsaksjonen kan ikke lukkes – avsluttes, stemples – som udelt vellykket eller mislykket.

Iscenesettelse: Forfatterne Rasmussen og Beck-Nielsen var faktisk i Irak (se demokratikofferten i høyre hånd). Men selv om de oppholdt vandrer de inn i fiksjonen.
Annonse

Handlingen er enkel: Litterære representanter for den – litterært – avdøde forfatter Claus Beck-Nielsen og hans venn Rasmussen vandrer inn i Irak med en metallboks. På boksen står det “The Democracy destination: Iraq”. De to herrene har verken våpen eller mat: de vandrer gjennom ørkenen i dress og slips.

Boken fremstår umiddelbart som en parodisk kommentar til den amerikanske invasjonen av Irak, til den virkelighetsfjerne retorikken som baserte seg på at man bare kunne injisere demokrati i et annet land som en type vaksine. Kritikken bæres oppe av humor, med en bitende kjerne: “Det er nå det er bruk for det, vi kan jo ikke vente med å innføre demokratiet til demokratiet er innført.” Boksen er Demokratiet. Forholdet mellom form og innhold er likevel, kunne man si, like svevende her som det var i det Bush-administrerte “forsøket”.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker