Annonse
04:00 - 25. mai 2007

Demokratiet.net

Selvmordsaksjonen kan ikke lukkes – avsluttes, stemples – som udelt vellykket eller mislykket.

Iscenesettelse: Forfatterne Rasmussen og Beck-Nielsen var faktisk i Irak (se demokratikofferten i høyre hånd). Men selv om de oppholdt vandrer de inn i fiksjonen.
Annonse

Handlingen er enkel: Litterære representanter for den – litterært – avdøde forfatter Claus Beck-Nielsen og hans venn Rasmussen vandrer inn i Irak med en metallboks. På boksen står det “The Democracy destination: Iraq”. De to herrene har verken våpen eller mat: de vandrer gjennom ørkenen i dress og slips.

Boken fremstår umiddelbart som en parodisk kommentar til den amerikanske invasjonen av Irak, til den virkelighetsfjerne retorikken som baserte seg på at man bare kunne injisere demokrati i et annet land som en type vaksine. Kritikken bæres oppe av humor, med en bitende kjerne: “Det er nå det er bruk for det, vi kan jo ikke vente med å innføre demokratiet til demokratiet er innført.” Boksen er Demokratiet. Forholdet mellom form og innhold er likevel, kunne man si, like svevende her som det var i det Bush-administrerte “forsøket”.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.