Annonse
04:00 - 11. mai 2007

Danser med folket

I 1977 skiftet Anders Langes Parti navn til Fremskrittspartiet. Samtidig skiftet Tony Manero til hvit discodress i Saturday Night Fever.

Dansefot: Carl I. Hagen og Tony Manero. To alen av samme stykke. Foto: Norsk Filminstitutt
Annonse

Tony Manero er arbeiderklassegutten som ser ned på sitt nabolag og menneskene som bor der. Han er oppgitt over de økende rasemotsetningene, han forakter sjefen sin og ønsker å bli sin egen herre, han drømmer om å flytte til Manhattan, om å danse seg ut av det loslitte Brooklyn, vekk fra det klamme arbeiderkollektivet som omgir ham der. Tony Manero tilhører folk flest. Men han ønsker ikke å tilhøre dem til evig tid.

Denne dobbeltheten kjennetegner Frp også. Tony Manero er en ener på dansegulvet, og vil være det i livet. Han hater alt som kan hindre hans dansefrihet: staten, byråkratiet, kommunen, “de andre”. Heller enn å “dra i lag” på jobben ønsker han å møte de rette menneskene som kan hjelpe ham frem her i verden, den rette arbeidsgiver som kan gi ham en ledende stilling. Om han ennå ikke tilhører ledersjiktet i privat sektor, kan det hende han kan komme dit.

Tony Manero uttrykker som symbolsk skikkelse noe helt sentralt om overgangen fra 1970- til 1980-årene. Den lange etterkrigsveksten snudde brått med oljekrise og økende arbeidsledighet. Tonys ønske om å komme “opp og frem” var delt av mange, og ga seg utslag i en velgerpsykologi der den enkelte ønsker å unngå partier som står i motsetning til autoritetene på jobben – det gjelder å holde seg inne med ledelsen, i hvert fall ikke miste muligheter fordi man har tonet feil flagg. Tony Manero er ikke medlem av noen fagforening, så visst ikke medlem av noe politisk parti, og i hvert fall ikke på venstresiden. Han forakter sin bakgrunn, det er den han vil vekk fra, så hvorfor skulle han alliere og gifte seg med bermen?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse