Annonse
04:00 - 14. september 2007

Borgerlig undergangsepos fra Nigeria

Chimamanda Ngozi Adichie løfter Biafras konflikter ut av den vestlige forestillingskategorien «stammekrig» - og inn i den sosialpolitiske prosessen som gjerne kalles historien.

Speiler Nigeria: Chimamanda Ngozi Adichies historiske roman er ikke bare en kraftfull skildring av krigen slik den var hinsides skjermbildet av sultofre; boken er også et speil for dagens Nigeria. Foto: JB Reed/AP/Scanpix
Annonse

Hun har fått kritikere verden over til å gjøre knefall for miksen av folketro, katolisisme og gode sexskildringer, men Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol er også viktig for å forstå afrikansk politisk historie. 30-åringen Adichie regnes som den fremste representanten for en ung generasjon forfattere fra Nigeria som har fått internasjonalt gjennomslag. Nylig vant hun Orange-prisen for beste engelskspråklige bok skrevet av en kvinne. Andre aktuelle navn er Uzodinma Iweala (Beasts of no Nation), Helen Oyeyemi (Ikaros-jenta, The Opposite House), Segun Afolabi (Goodbye Lucille, Life Elsewere) og Helon Habila (Waiting for an Angel, Measuring Time). Men blant disse er Adichie den som mest åpent trekker på Nigerias betydelige litterære arv, og da særlig forfatterskapet til den afrikanske romanens far: Chinua Achebe.

Bakgrunn. For som i Achebes klassiker Things Fall Apart, er det store omveltninger i igboenes kultur og historie som står i sentrum. Etter at Nigeria i 1960 løsrev seg fra Storbritannia besto landet av tre regioner: Det hausa-dominerte nord, det yoruba-dominerte vest og det igbo-dominerte øst.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse