Annonse
04:00 - 28. september 2007

Bære og la seg bære

Det er ikke «bare en bok», den­ne dikt­sam­lin­gen jeg har fått mel­lom hen­de­ne.

Eksistensdikteren: Det hver­dags­næ­re og det kos­mis­ke sammenføres hos Stein Meh­ren. Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix
Annonse

Jeg er villrådig, for hvordan si noe om Stein Mehren uten å høre seg selv snakke alle de andre etter munnen? Han er en slik som har «befestet sin posisjon» som en av «de mest sentrale av våre etterkrigslyrikere». Høystemt i beste forstand, i tradisjonen etter Henrik Wergeland og Olaf Bull. Han er en slik som føler og tenker klart i et musikalsk og billedtett språk. Metafysisk stemt, men med tilforlatelig diksjon og uanstrengt linjefall.

Det hverdagsnære og det kosmiske sammenføres hos Mehren, som ser mennesket både i sin ukrenkelige storhet og sin sårbare litenhet, eller som lite men ukrenkelig, stort men sårbart. Eksistensdikteren Mehren. I dialog med tradisjon og historie og filosofi. Jo, han kan i grunnen få være Poet for oss alle. Med selvfølgelig autoritet og genuin skaperkraft, men også utsatt, følsom.

Jeg kjenner anmelderordene blødme ut gjennom munnen mens jeg holder en diktsamling som heter I stillhetens hus, holder den i mine hender, og jeg tenker på en drøm jeg en gang drømte. Jeg hadde vært på sopptur og invitert nære mennesker til soppmiddag. Så leste jeg et sted at soppen har en tilbøyelighet til å suge opp i seg og holde på radioaktive stoffer i store konsentrater. Og jeg leste at om gravide spiste slik sopp, så kunne fosteret bli misdannet. I etterkant av soppmiddagen fikk jeg så vite at en av gjestene faktisk hadde vært gravid, og den natten var det jeg drømte. At jeg – sitrende av ømhet – holdt det nyfødte barnet i armene, og ømheten ble ikke mindre av misdannelsen: et monstrøst forvokst hode. Hodet var så forskrekkelig stort på den tynne, tynne spedbarnshalsen. Og det verste av alt skjedde. Jeg mistet det.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse