Annonse
04:00 - 28. september 2007

Året høs­ten ikke kom

Mens ver­den pres­ser seg på, gjør men­nes­ke­ne i Bård Torgersens nye bok sitt bes­te for å se bort fra kli­ma­kri­sen, ter­ro­ris­men og de ufor­klar­li­ge ka­ta­stro­fe­ne. Så len­ge de kan.

Varmt og vått: I Bård Torgersens ro­man Det sis­te dy­ret blir det he­te­re og he­te­re, og det gir seg ald­ri.
Annonse

Thomas Strand, hovedpersonen i Bård Torgersens Det siste dyret, holder på med sin andre bok etter en skandalesuksess med debuten. Tilsvarende er Det siste dyret Bård Torgersen andre bok etter den kritikerroste debuten Alt skal vekk i 2005.

– Jeg hadde hørt mye om hvor vanskelig andreboken er å skrive, så ett av motivene ble nettopp det. Så hadde jeg lyst til å peke på et romantisk kunstperspektiv kontra et håndverkerperspektiv. Thomas er en fyr som var håndverker, en journalist som plutselig ble inspirert. Han fikk en innskytelse om å skrive om en ape som han mener heter Adam, som lærer seg språk og argumenterer seg ut av fangenskap i Norge. Men Adams bok blir til Monkey Business i møtet med forlagsindustrien, og det synes jeg var litt morsomt … At bransjen kanskje ikke hadde all verden til overs for det romantiske Thomas brakte til torgs.

Skumle metaforer. Men det var en spesiell reaksjon i det norske kritikk-miljøet som gjorde Thomas’ romandebut til en blandet opplevelse:

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Bøker