Annonse
04:00 - 30. mars 2007

Åpner opp lyrikken

Jørgen Sejersted og Eirik Vassenden sier at deres lyriske kanonhåndbok er mer radikal i sine lesemåter enn i utvalget. Men også der kan de by på enkelte overraskelser.

Kanongutta: – Vi har ingen forestilling om at diktet så å si "strømmer ut av jegets innerste", sier Eirik Vassenden. – Vi har vært veldig oppmerksomme på å være åpnende og ikke lukkende, sier Jørgen Sejersted.
Annonse

Førsteamanuensis Jørgen Sejersted og postdoktor Eirik Vassenden, som begge er ved Universitetet i Bergen, har skrevet Lyrikkhåndboken. 101 dikt og tolkninger. Det er en blitt en fyldig bok på over 350 sider. Den krever altså en ganske stor hånd.

Jørgen Sejersted: – Nå kan kanskje denne tittelen være litt misvisende. Det er jo laget mange lyrikkhåndbøker som er metodiske: “Her har du en metode: Den kan du bruke på alle dikt.” Slik er ikke vår bok. Den er styrt av diktene. I den forstand er det mer av en “kanonhåndbok”. Med en kanskje ikke veldig sjokkerende kanon.

Eirik Vassenden: – Men relativt representativ. Vi syntes at denne boken trengtes. Vi ville komme med et forslag til hvordan disse tekstene kan leses, og hvordan de kan ses sammen. Egentlig burde kanskje alle som har greie på noe, lage en håndbok. Det er en gammel og god tradisjon. I antikken laget gjerne retorikerne hver sine håndbøker, som da kunne konkurrere i samtiden. Og i ettertiden.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse