Annonse
04:00 - 22. juni 2007

Wolds feil­slut­ning

Samtidspoesien hø­rer ti­den til.

Annonse

I disse dager ser det ut til å være av den største interesse for en ung politisk ideolog som Klassekampens Bendik Wold å rakke ned på samtidslyrikken, eller å nekte å forholde seg til den som noe annet enn marginal eller som en erstatning for noe annet.

Artikkelen hans i Vinduet (02/2007), «Dikt som religionserstatning. Eller: Hva er galt med norsk samtidspoesi?», bygger på et underlig misforhold: På den ene siden sier han at norsk samtidslyrikk er helt uten betydning og mangler lesere (han bygger her på ferskt tallmateriale fra Statistisk sentralbyrå). På den annen side gir han denne sjangeren skylden for alt som er galt i samtidslitteraturen; lyrikken er «verdensfjern», «uengasjert», «innadvendt» og så videre. Med andre ord begår han den feilslutning å tillegge det som, ifølge ham selv, er betydningsløst altfor stor vekt.

Hva kan en slik feilslutning være en refleks av i Bendik Wolds tenkning omkring forholdet mellom samfunn, politikk og litteratur? Hva kan det komme av at en mann som ham, med begge føtter godt plantet i et venstreradikalt miljø og med stilling som bokredaktør, peker ut det poetiske feltet i samtidens Norge som hovedmotstander når han setter seg ned og leser samtidslitteraturen ideologisk?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.