Annonse
04:00 - 08. juni 2007

Anstendige memoarer

Václav Havels erindringsbok er ofte stiv og rar i stilen, men nesten uten unntak interessant.

Ingen brødpolitiker: Václav Havel.
Annonse

Bør man anmelde bøker av personer man bunnløst beundrer? Vel, det er for sent å svare nei på spørsmålet, for her er en omtale av en bok av Václav Havel, en mann som av og til kan virke som den siste anstendige politiker i Europa. Boken ble en bestselger da den kom på tsjekkisk i fjor, slik sett er det Havels comeback som suksessforfatter.

Havel har tidligere skrevet selvbiografisk, også da i samarbeid med Karel Hvizdala. Denne boken består av svar på spørsmål fra nevnte journalist, notater fra USA i 2005 og notater fra hans tid som president. Det er med andre ord ikke den boken mange hadde håpet på: en sammenhengende intellektuell gjennomgang av Havels liv. Og selv om intervjueren stiller gode spørsmål, skorter det av og til på oppfølgingsspørsmålene. Denne angivelige samtale blir ofte stiv og rar, men det som fremkommer er nesten uten unntak interessant.
 

Rovdrift. Havel var populær hos mange, et irritasjonsmoment for andre, ikke minst fordi han har fremstått som lite nasjonalistisk. Skal vi få enda mer homogenisering, spekulerer han: Først tok vi jo jøder, så tyskerne, deretter borgerskapet og dissidentene, så skilsmissen fra slovakene. Hva blir det neste? Roma, homofile eller utlendinger generelt, spør han spydig. Flere steder etterlyser Havel en mer konsekvent europeisk holdning i Tsjekkia.

Annonse