Annonse
04:00 - 06. januar 2006

Visdom i fortvilelse

Hadde Georg Johannesen skrivi på et verdensspråk, ville han vært verdenskjent.

Dikterfilosofen: Georg Johannesen bekjente sin gjeld til Søren Kierkegaard: Han var filosof som dikter, og dikter som filosof. Illustrasjon: Steffen Kverneland
Annonse

Mitt første møte med Georg Johannesen glømmer jeg aldri. Det var i 1978, jeg var 26, litteraturstudent og hadde invitert han til et seminar om modernisme for å snakke om Tredje Kongebok og Johannes’ bok, som begge nylig var utgitt, for øvrig behørig plassert under teologi, ikke litteratur, i Universitetsbokhandelen på Blindern. Som avtalt troppa to av oss opp i krypinnet hans i Kirkeveien. Han satte sine kvasse øyne i oss, spurte om jeg var Arild Linneberg, og sa at et essay jeg nettopp hadde skrivi i Vinduet, var noe av det dummeste han noen gang hadde lest. Til min egen forbauselse repliserte jeg at det var nok ikke han i stand til å vurdere, og da sprakk ansiktet hans opp i et stort smil – han kunne smile som et troll! – og rakte labben fram. Fra da av var vi venner.

Og sånn var han: en hensynsløst ærlig og kompromissløs kritiker, men som også likte å bli motsagt. Om mulig like mye som han likte å motsi. Den første setninga hans på modernismeseminaret var sjølsagt at han ikke var modernist, men klassisist. Vi var etter alt å dømme dumme som hadde invitert han, sa han.

Tre år tidligere hadde jeg opplevd Georg Johannesen da han var timebetalt hjelpe-lærer ved Nordisk Institutt i Oslo. Han ga to kurs. Ett om Rudolf Nilsen og Nordahl Grieg, det andre om Bertolt Brecht og de russiske formalistene Viktor Sjklovskij og Roman Jakobson. Ei åpenbaring! Ikke først og fremst på grunn av habitten hans, en imitert ulveskinnspels, eller fordi han kjederøyka gjennom alle timene. Men fordi han ikke, som de andre nordistene, snakka om lyrikk som kjenslevart føleri, derimot som tenkning, og språk: retorikk. Talehandlinger.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse