Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Snikksnakk

Thomas Hylland Eriksen og Halvor Finess Tretvoll presenterer halvsannheter, snusfornuft og synsing. Kosmopolitikk holdes først og fremst sammen av innbindingen.

Oppe i tårnet: Kosmopolitikk minner om 1950-årenes åndsdebatt. Halvor Finess Tretvoll og Thomas Hylland Eriksen ser verden fra toppen av et elfenbenstårn, mener Gudmund Hernes. Foto: Britt Myhrvold og Erlend Aas/Scanpix
Annonse

Kombinasjonen av samfunnskritikk og politisk analyse har en lang historie og er en viktig sjanger. Et tidlig bidrag i etterkrigstiden var professor Johan Vogts Tanker om Politikk fra 1947, en annen flott liten bok rettet mot ungdom var Torolf Elsters Inn i en ny verden fra 1961, utgitt av AUF til den sosialistiske ungdomsbevegelsens 60-årsjubileum. Men selve vårbruddet var Pax-bøkene som i nytt format, med ny layout og med nytt innhold satte en ny agenda om alt fra utvikling og avvikling til likestilling og seksualitet, med titler som Hva skjer i Nord-Norge?, Strategi for sosialisme og Kvinnelig seksualitet.

Pax-bøkene skjerpet sansene, analysen og appetitten og ga begrep for dem som ville ta grep. Pax tilførte venstresiden dens intellektuelle infrastruktur og langt på vei et retorisk hegemoni: I bøkene kunne man finne både hva som var skjevt og hvordan det kunne rettes.

Store ambisjoner. Bøkene var viktige også av en annen grunn: Politikere flest har liten tid til lesning – det er stort sett bare aviser de rekker å komme seg gjennom. Men politikerne ble kjent med de nye argumentene på møtene og i debatten om bøkene i avisene. Amanuensis (den gang) Brox’ Nord-Norge-bok ble angrepet og forsvart i Dagbladet lenge før han selv havnet på Tinget. Tilsvarende virkning hadde for eksempel Fremtiden i våre hender fra 1972. Slik skal politisk litteratur både orientere og bevege. Publikum skal få noe å tygge på og politikere noe å tenke på som røsker dem ut av konvensjonell visdom og vanegjengeri.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.