Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Snikksnakk

Thomas Hylland Eriksen og Halvor Finess Tretvoll presenterer halvsannheter, snusfornuft og synsing. Kosmopolitikk holdes først og fremst sammen av innbindingen.

Oppe i tårnet: Kosmopolitikk minner om 1950-årenes åndsdebatt. Halvor Finess Tretvoll og Thomas Hylland Eriksen ser verden fra toppen av et elfenbenstårn, mener Gudmund Hernes. Foto: Britt Myhrvold og Erlend Aas/Scanpix
Annonse

Kombinasjonen av samfunnskritikk og politisk analyse har en lang historie og er en viktig sjanger. Et tidlig bidrag i etterkrigstiden var professor Johan Vogts Tanker om Politikk fra 1947, en annen flott liten bok rettet mot ungdom var Torolf Elsters Inn i en ny verden fra 1961, utgitt av AUF til den sosialistiske ungdomsbevegelsens 60-årsjubileum. Men selve vårbruddet var Pax-bøkene som i nytt format, med ny layout og med nytt innhold satte en ny agenda om alt fra utvikling og avvikling til likestilling og seksualitet, med titler som Hva skjer i Nord-Norge?, Strategi for sosialisme og Kvinnelig seksualitet.

Pax-bøkene skjerpet sansene, analysen og appetitten og ga begrep for dem som ville ta grep. Pax tilførte venstresiden dens intellektuelle infrastruktur og langt på vei et retorisk hegemoni: I bøkene kunne man finne både hva som var skjevt og hvordan det kunne rettes.

Store ambisjoner. Bøkene var viktige også av en annen grunn: Politikere flest har liten tid til lesning – det er stort sett bare aviser de rekker å komme seg gjennom. Men politikerne ble kjent med de nye argumentene på møtene og i debatten om bøkene i avisene. Amanuensis (den gang) Brox’ Nord-Norge-bok ble angrepet og forsvart i Dagbladet lenge før han selv havnet på Tinget. Tilsvarende virkning hadde for eksempel Fremtiden i våre hender fra 1972. Slik skal politisk litteratur både orientere og bevege. Publikum skal få noe å tygge på og politikere noe å tenke på som røsker dem ut av konvensjonell visdom og vanegjengeri.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Bøker