Annonse
04:00 - 08. september 2006

Pilsens poetikk

Å lese Erling Lægreids bok Han er som å være på pub med en god venn.

Ut og stjæle historier: I Han forteller Erling Lægreid oss at litteraturen danner et fellesskap, hvor historiene som skrives kommer fra våre liv. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
Annonse

Erling Lægeids Han er det syvende leddet i forlaget H Press’ poetikk-installasjon, og den boken som stikker seg mest ut av de, til nå, monterte delene. De tidligere utgivelsene i serien er ført i pennen av etablerte skjønnlitterære forfattere, mens Lægreid er mest kjent for sine radiokåserier og for sakprosa-utgivelsene Då Noreg gjekk av skaftet og Bak maska. Men selv om flisa Han er utskuddet i serien så langt, anomalien, er det likevel ikke tvil om at den forsvarer sin plass.

Boken består for det meste av litt skakke biografiske fragmenter; mange er morsomme og underfundige, noen såre og vonde, atter andre er ettertenksomme. Lægreids bok er i det hele tatt rimelig low-key, nesten jovial, i tonen, og hele veien holder seg han seg en armlengde unna den systematiske grublingen vi finner i flere av de andre bøkene i serien, som Ole Robert Sundes Kalypso, Thure Erik Lunds Språk og natur, Øyvind Bergs Chutzpah i måneskinn og Tone Hødnebøs Skamfulle Pompeii.

Lægreids smårustikke tekst gir kanskje serien litt armslag, tenker jeg, et pusterom. Den fremstår som en passende utvidelse innenfor det øvrige galleriet av litterære autoriteter. Men til tross for den lette og kåserende tonen er slektskapet med de andre tydelig nok, for den som vil finne slikt: Den biografiske og, til dels, private tonen som er så synlig og definerende i Lægreids bok er jo også et trekk ved hele serien, noe som vel er naturlig all den tid de alle er et svar på spørsmålet Hvorfor skrive hva hvordan.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse