Annonse
04:00 - 14. juli 2006

Otto er et lesehorn

Han er Norges siste førmoderne litteraturprofessor. Nå har Otto Hageberg (70) begynt å gå i helsestudio.

Dobbelthet: – Min generasjon har beveget seg gjennom flere lag i norsk historie. Jeg har en dobbel bakgrunn; jeg er både førmoderne og moderne, uttaler Otto Hageberg. Foto: Thomas Brun
Annonse

Vi er opplyste mennesker. Vi er ikke sentimentale. Vi er ikke nostalgiske. Vi respekterer ingen autoriteter. Vi vil for all del ikke sette pengene våre på eldre menneskers “livsvisdom”.

Men gi oss en sprakende professorstemme over telefonen, tirsdag morgen, mild bakrus, sommerregn mot ruten. Gi oss en 70-årsjubilant som snakker om ensomheten og siterer Emil Boyson på strak arm. Gi oss Otto Hageberg med småstein mellom tærne, tråkkende sti- og svaberglangs i sin barndoms landskap, kaffekopp i hånden, sommerslacks om knærne – og vi blir som de patetiske unge mennene i balladen, og noe åpner seg, og noe velter ut: “Misbegotten moon/ Shine for sad young men/ Let your gentle light/ Guide them home tonight.”

– Ja, nå befinner vi oss i Fitjar, like nord for Stord. Feiringen gjorde jeg unna på forhånd, så selve fødselsdagen vil gå rolig for seg, breker Hageberg morgenfriskt.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.