Annonse
04:00 - 31. mars 2006

Non pardon

Vegrer du deg for å lese Jacques Derrida? Det finnes ikke lenger noen unnskyldning.

Derrida: Omsider forståelig på norsk.
Annonse

Selv hos den mest ihuga intellektuelle, melder gjerne to spørsmål seg i møtet med tekstene til den algerisk-franske filosofen Jacques Derrida: Er det noen vits i å prøve å forstå dem? Og: Kan de oversettes? Man kan imidlertid ikke skjule seg bak tekstvaghet i all evighet, og med Dekonstruksjon – klassiske Derrida-tekster utvalgt og oversatt av Karin Gundersen – er det ikke lenger noen bønn. Derrida er ikke bare kommet for å bli. Han er også forståelig og oversettbar.

Det vellykkede inntrykket denne samlingen gir, har sitt opphav i to hovedtrekk. Det første er oversetter Gundersens språk- og stilsikkerhet, i kombinasjon med noe som fremstår som en ekstremt utholdende vilje til å finne mening i hver eneste av Derridas setninger. At man faktisk etablerer en sammenhengende fortolkning av en tekst, for deretter å formidle fortolkningen i oversatt form, er ingen selvfølge når det gjelder så vanskelig tilgjengelig stoff som Derridas. Her kunne man isteden fristes til å oversette ord for ord, og – under dekke av filosofens “uutgrunnelighet” – ikke bry seg om hvorvidt resultatet gir mening eller ikke.

Stilsikkert. Tekstene i Dekonstruksjon er derimot preget av en skrivende oversetter som vet hva hun snakker om. Gjennomgående er formuleringene dessuten like lekre, humoristiske og stilsikre som Derridas opprinnelige, enten det dreier seg om at “bokens sivilisasjon dør, en død man så ofte taler om, og som først og fremst viser seg gjennom bibliotekenes krampaktige utbredelse”, eller den anti-metafysiske opprøreren Heidegger, som “med så vel klarsyn og skarphet som dårlig tro og uforstand kan betrakte Nietzsche som den siste metafysiker, den siste ‘platoniker’ ”.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse