Annonse
04:00 - 10. februar 2006

Hedres av gamle marxister

Ifølge Rune Slagstad er han venstreradikalismens anstendiggjører. Onsdag fylte Francis Sejersted 70 år.

Veiviseren: Francis Sejersted har vært en veiviser ikke først og fremst for Kåre Willoch (til høyre), men for den intellektuelle venstrefløy. Foto: Ida von Hanno Bast
Annonse

I mer enn 40 år har Francis Sejersted vært en sentral skikkelse i norsk akademisk og politisk liv. Først og fremst har han vært historiker og forsker, men også ideolog, fredsprisutdeler, nettverksbygger og sjef for stiftelsen Fritt Ord. Han fremstår som verdikonservatismen inkarnert i Norge, og på 70-årsdagen mottok han festskriftet Demokratisk konservatisme under en høytidelig seremoni i Fritt Ord-huset i Oslo. Du var der hvis du betyr noe. Til tross for sin tydelige konservatisme omfavnes nemlig Sejersted av akademiske topper fra ytterste venstre til langt utpå høyresiden. I festskriftet bidrar flere gammelmarxister enn verdikonservative: Fredrik Engelstad, Rune Slagstad, Hans Fredrik Dahl og Jon Elster står side om side med Lars Roar Langslet, som er den mest kjente konservative bidragsyteren. I gratulasjonslisten finner vi navn som Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen og LO-leder Gerd-Liv Valla, men ikke Høyre-leder Erna Solberg.


ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse