Annonse
04:00 - 21. april 2006

Et menneskelig fag

Er retorikk kun et betenkelig triks for å vinne en debatt der man sitter med dårligere argumenter enn motparten? En grunnstein for menneskets selvforståelse er omsider tilgjengelig på norsk.

Retorikk: I politikken kommer en ikke langt uten velslipt retorikk. Jens Stoltenberg og Carl I. Hagen møtes før en debatt om budsjettpolitikk. Foto: Erlend Aas/Scanpix
Annonse

Retorikk er betenkelig i moderne ører, fordi teknikker for å overtale forbindes med knep, altså med noe som kan kamuflere det svake i selve argumentene. Innenfor denne modellen, som skiller strengt mellom innhold og alt annet, kan man snakke om retten til retorikk, et prosjekt for å demokratisere knepene, gjøre dem synlige og dermed tilgjengelige for alle. Retorikk som fag er slik sett et verktøy for kritikk.

Rett skal være rett: Aristoteles hadde ingen ideologikritisk agenda. Men han innså at retorikken måtte bli en teknikk, altså noe hinsides godt og ondt, fordi hvis all retorikk var ond, var påvirkning umulig, og uten påvirkning ingen kommunikasjon, ikke noe språk, og dermed heller ikke noe menneske.

Humaniora. Giambattista Vico var retorikklærer, men la grunnlaget for det moderne historiefaget. Ludvig Holberg var professor i retorikk. Retorikkfaget hadde med tiden blitt så å si ensbetydende med humaniora, det vil si de “mer menneskelige” studiene. Aristoteles’ Retorikk er en grunnstein for de humanistiske fagene. Første bok er langt på vei en metodelære for generell kulturkunnskap. Den andre består av filosofisk-psykologiske betraktninger. Tredje bok er en lære om den språklige utformingen av selve talen (logos), og står dermed nær det som ble kjent som retorikk i etterhistoriens mindre muntlige kulturer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.