Annonse
04:00 - 28. april 2006

Brusk i forgasseren

Et rådyr trollbindes av billyset. Men Jørgen Berget skriver motorveipoesi av det litt for trivelige slaget.

Annonse

Etter at Jørgen Berget vant Damms diktkonkurranse for Ut av spell, er han langt på vei blitt plassert i trivelig-båsen i norsk litteratur. Kanskje har det sammenheng med at boken er skrevet på indre østlandsdialekt, eller det svært muntlige preget. Dialekten fungerer bra og den underliggende ideologiske holdningen er grei nok, men farligst og best er diktene når jeget settes i drift.

Ut av spell er en forvirrende og forvirret bok. Men et sted må vi starte, og hva er mer naturlig enn tittel og omslagsbilde? Se på rådyret på fremsiden. Er det fanget i frontlysene på en bil? Spell-bound og truet med utryddelse? Den mulige kollisjonen mellom dyr og bil handler om natur og kultur. Naturen er plassert utenfor som det andre, og kanskje trollbundet i lyset fra sivilisasjonen. På baksiden vises negativet av det samme bildet. Rådyret ser selvlysende, spøkelsesaktig og mytisk ut.

I et spill finnes klare regler og et hierarkisk system, og ikke alle får ta del. Men ordet “spell” gir også assosiasjon til musikk og fargespill, til spillkarer på bygda, outsidere som kommer innom iblant og representerer uro, oppstuss og bevegelse. Noe av det mest spennende ved Ut av spell er transformasjonene; hvordan ting og tegn glir over i nye former, hvordan alskens groteske skikkelser kryper frem, og jeget tar på seg nye masker.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.