Annonse
04:00 - 01. september 2006

Banebrytere

Dag Solstad og Jon Michelet tilhører en tid da fotball fortsatt handlet om lidenskap. Den tiden er forbi.

Underholdning: Fotballen er blitt en integrert del av underholdningsindustrien, med de tvetydige konsekvenser det har for fotballengasjementet. Her hopper Frankrikes målvakt Fabien Barthez over Brasils Ronaldo i VM finalen i 1998. Foto: Patrick Hertzog/AFP
Annonse

I første halvdel av 1990-årene rotet jeg på en eller annen måte bort Solstad og Michelets VM-bok fra 1990. Jeg følte et sterkt behov for å skaffe meg et nytt eksemplar, men fant den aldri i antikvariater. Men så sto den plutselig bortgjemt i en hylle i en større bergensbokhandel i 1998. Det var en lettelse. Ikke fordi det er så viktig å ha samlingen komplett i hylla, men for med jevne mellomrom å lese bøkene.

De er det beste som er skrevet om fotball på norsk, i hvert fall siden Jørgen Juves Alt om fotball fra 1934. Nå er de samlet i én utgivelse. Jeg betviler at andre bøker om diverse VM-sluttspill vil bli gjenstand for lignende relansering om ti eller tyve år. Ingen som har forsøkt seg på et lignende prosjekt har kommet i nærheten.

Åpnet feltet. Fotball er som kjent den mest populære publikumsidretten i store deler av verden, og har vært det siden den ble institusjonalisert. Likevel har noe nytt kommet til de siste tyve årene. Den er blitt en integrert del av underholdningsindustrien, med de tvetydige konsekvenser det har for fotballengasjementet (et grunntema i Solstads tekster).

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse