Annonse
04:00 - 23. juni 2006

Operasjon divan

Hans Magnus Enzensberger har gjennomskuet terroristene: De er bare en gjeng med tapere.

Annonse

En gammel vise om Sigmund Freud går slik: “Oh doctor Freud, oh doctor Freud,/ How I wish that you’d been otherwise employed.”

Var det slik han sang, den øl- og pølseglade filosof Hans Skjervheim, under sine mange studiereiser til tyske læresteder på 1940- og 50-tallet? I gjennombruddsessayet “Deltakar og tilskodar” (1957) tok vossingen et oppgjør med psykologenes hang til å objektivere sine medmennesker. Den objektiverende innstillingen er en angrepsholdning, hevdet Skjervheim: “Den som mest raffinert objektiverer den andre, er herre.” Psykologien forfaller dermed til absoluterende psykologisme, som stiller seg på utsiden av samfunnet: Når et menneske anbringes på den borgerlige psykologiens divan, blir hun også en fremmed – for “det framande er nettopp det som ein ikkje deltek i, eller er i stand til å delta i”.

Og på divanen denne uken: islamistene. Hans Magnus Enzensberger, norgesvenn og renessansemenneske, er i ferd med å gjøre furore i tysk offentlighet med essayet Schreckens Männer. Versuch über den radikalen Verlierer (Suhrkamp). Hovedtesen er at muslimske terrorister utgjør et kollektiv av “radikale tapere” – diagnostisk ikke til å skjelne fra arbeidsledige familiefedre som i selvhat myrder sine koner, sine barn og til slutt seg selv. Den eneste forskjellen er forbrytelsens dimensjon. Gudskrigeren er effektivt organisert; han disponerer moderne kommunikasjonsmidler og militær logistikk. Taperpappaen må ta til takke med et gammelt haglgevær. Men den utløsende faktor har de begge fått gratis: En eksplosiv kombinasjon av fortvilelse og mot, som til slutt gjør dem til “dødens avantgardister”.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker