04:00 - 27. mai 2005

Tvisynets nødvendighet

Hadle Oftedal Andersen, Terje Dragseth, Kjersti Bale, Gunnhild Øyehaug, Jan Erik Vold og Gro Dahle velger ut sine norske favorittdikt og gir dem en fyndig – og kyndig – lesning. Denne uken: Terje Dragseth om diktet “Kvifor er det ikkje synleg (At Fartein levde) av Kari Bøge og Arild Stubhaug fra Dikt om portar og rom, 1979.

Dikt er ikke følelser, men erfaring, leser jeg i det svenske litteraturtidsskriftet OUI. Det er så sant som det er sagt. Og når sant skal sies må det sies som erfaring. Om det skal sies. Som sannhet. Eller erfaring. Kari Bøge og Arild Stubhaugs tilsynelatende nøkterne og anonyme diktsamling fra 1979 er ei grunnleggende bok i min samling over norsk poesi. “Kvifor er det ikkje synleg (At Fartein Valen levde)” er henta fra Dikt om portar og rom.

Diktet aktiverer flere ulike erfaringer. Det gir en mentalitetsbeskrivelse, som tilsier at virkeligheten språklig ikke er beskrevet. Eller skrevet. Slik Beethoven formulerte det, slik Fartein Valen i sin atonalitet beskrev det og ga denne virkeligheten lyd. Og slik også atomfysikeren og kvantefysikkens grunnlegger Niels Bohr realistisk så det: at det er språket som setter grenser for vår forståelse av det vi kaller virkeligheten.

Vi befinner oss inne i ulike rom av fortellinger og deres gitte dramaturgi, med en inngang og en utgang. Med en begynnelse og en slutt. Men er det absolutte gitt? For evig og alltid? Som om kapitalismens logikk er eviggyldig? Som om logikken er eviggyldig?

Annonse