Annonse
04:00 - 11. februar 2005

Tid for tynning

– Vi må kvitte oss med vrangforestillingen om at det alltid ligger personlige motiver bak en negativ bokanmeldelse, sier Vagant-redaktørene Preben Jordal og Frode Helmich Pedersen.

Fellingstillatelse: Som en liten tømmerhugger i en skog av overgjødslede trær: Omtrent slik ser Vagant-redaksjonen for seg sin rolle i det norske litteraturfeltet. Illustrasjon: Mai Lindberg
Annonse

Hvordan kan et litteraturtidsskrift være et korrektiv til bokdekningen i de øvrige medier? Svaret fra Vagant – tidsskriftet som nylig mistet sin store mesen, Aschehoug – er klart og tydelig: Ved å trykke litteraturkritikk som forteller publikum hvorfor bokbransjens “spillprodukter” ikke holder mål. Altså ikke ved å overse åpenbart elendige og/eller ufortjent opphaussede bøker, men ved ettertrykkelig å dytte dem ned i søla.

Nå er det slett ikke utenkelig at denne politikken kan ha medvirket til det overraskende bruddet med Aschehoug – men den siden av saken vil redaktørene Preben Jordal og Frode Helmich Pedersen nødig kommentere i denne omgang. Derimot skyter de gjerne noen ladninger etter kritikerne i dagspressen:

– Historieløsheten kjenner tydeligvis ingen grenser. Enkelte anmeldere skriver om nye bøker som om det ikke var utgitt en eneste bok tidligere, uttaler Jordal.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse