Annonse
04:00 - 23. september 2005

Suveren amerikansk gotikk

Rekvisittene i Bret Easton Ellis’ nye roman synes å være hentet fra en leketøysbutikk i dagene før halloween.

Annonse

Bret Easton Ellis vil publikum først og fremst identifisere som forfatteren av den sterkt omdiskuterte romanen American Psycho (1991), hvor den unge, suksessfulle Patrick Bateman elegant skøyter rundt på den amerikanske hyperkapitalismens glatte overflate med en skalpell i hånden. Seriemorderen Bateman etterlater et spor av kunstferdig groteske kroppsparteringer igjennom romanen, en roman hvis forfatter følgelig konfronteres av et forarget og anklagende publikum: Bret Easton Ellis er en syk mann, ja, den rene massemorder. Privatpersonen Ellis’ liv blir til Batemans i publikums øyne – men kan det tenkes at forfatteren, istedenfor å hengi seg til perverse voldsorgier, ønsker å peke på de samfunnsstrukturene som gjør en Patrick Bateman mulig?

Ellis’ nyeste roman, Lunar Park, kan sies å være en slags etterfølger til det som på paradoksalt vis ble forfatterens greatest hit, beretningen om seriemorderen Bateman. Lunar Park legger ut i en selvbiografisk bekjennende modus, og beretter om en Bret Easton Ellis som – i tung narkorus – lever et glamorøst liv i New York som bestselgerforfatter i kjølvannet av sin første utgivelse Less Than Zero (1985), en roman som sammen med Jay McInerneys Bright Lights, Big City (1984) ble hyllet som generasjonsdefinerende.

Virkelighetsbevis. Men vi finner snart en forfatter, privatpersonen Bret, som knapt klarer å krype levende ut av det kaoset utgivelsen av American Psycho skaper. Bret synker dypere og dypere ned i narkotikamisbruk, og transporteres som et slags levende lik rundt på en endeløs promotion-tur gjennom USA. Han når bunnen da faren dør i 1992, men vendepunktet inntreffer først idet en ekskjæreste gir ham en sjanse til: Bret flytter ut av storbyen for å starte forfra, som ektemann og far til sønnen Robby. Fortiden skal dog snart vende tilbake til Elsinore Lane, hvor den lille familien slår seg ned – og det med full gotisk kraft. For på Elsinore Lane er ikke tingene hva de ser ut til å være – på Elsinore Lane går en far igjen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse