Annonse
04:00 - 04. februar 2005

Reflektert islamkritikk

Brett opp ermene og forbered deg på itjihad. Nei, ikke jihad, men itjihad. Den unge kanadiske muslimen Irshad Manji forsøker å puste liv i en progressiv intellektuell kamp med boken Hva er galt med Islam?.

Annonse

Ordet itjihad er sannsynligvis ukjent for de fleste norske ører, og virker mistenkelig likt ordet jihad. Sistnevnte oversettes ofte til hellig krig, men betyr egentlig anstrengelse. Itjihad er på sin side den islamske tradisjonen for uavhengig tenkning. Ingen eier Koranens betydning – ikke imamene, ikke muftiene eller andre religiøse eller kulturelle lederskikkelser. Ingen andre enn Gud. Og når Gud ikke akkurat kan nås ved å taste et 800-nummer og spørre hva meningen med livet egentlig er, har vi ingen andre igjen å stole på enn oss selv og den frie tanke.

Det er her Irshad Manji kommer inn. Den unge, kanadiske tv-journalisten, skribenten og muslimen har skrevet boken Hva er galt med Islam? i et forsøk på å sette i gang en offentlig itjihad blant unge, vestlige muslimer. Boken bærer preg av å være hennes personlige bidrag til økt itjihad, der hun drøfter ulike forståelser av islam både med utgangspunkt i egne erfaringer, religiøse lederes utsagn og bokverk om islam.

Hun kritiserer det hun opplever som en taushet blant den store massen av vanlige muslimer. Manji drister seg også til å si at grunnen til det, er at innen islam er den bokstavtro tolkningen av Koranen den mest utbredte i dag: Den oppfordrer ikke til selvstendig tenkning. Forfatteren er inne på noe svært viktig når hun sier at muslimene selv også må ta en del av ansvaret for at så mange har vrangforestillinger om islam.

Sverd og skjold.

Men det mange opplever som en overveldende vegg av taushet blant gjennomsnittsmuslimer, er også en konsekvens av mediedramaturgien som legges til grunn for den offentlige debatten: De moderate passer ganske enkelt ikke inn. Se for deg følgende personer som kjempe for oppmerksomhet i mediene: Kandidat A er en skjeggete og litt skummel muslimsk mann som sier at Norge er syndenes land og at alle norske kvinner er horer. Kandidat B er en muslimsk statsviter som sier at islam oppfordrer til at folk skal oppsøke ny kunnskap og være kritisk. Hvem tror du lettest vil få spalteplass?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.