Annonse
04:00 - 04. februar 2005

Partners in crime

To nye biografier om Labour-duoen Blair og Brown gir innsikt i ledernes liv og tanker – og status i biografibransjen.

Finansminister Gordon Brown og statsminister Tony Blair, her på et skolebesøk i desember 2004. Foto: Scanpix
Annonse

Det spesielle med partiet Labour er at det ikke har én, men to ledere – statsminister Tony Blairs politiske skjebne ser ut til å være uadskillelig fra finansminister Gordon Browns skjebne. Alle bøker om den ene part av duoen inneholder derfor en mengde om den andre, om forholdet dem imellom og dets personlige og politiske påvirkning. Dette belyser to nye bøker fra den delen av biografibransjen som handler om ennå aktive politikere.

Historikeren Anthony Seldon har tidligere skrevet en autorisert biografi om den konservative statsminister John Major og redigert en samling artikler om Blairs første regjeringsperiode, i tillegg til 20 bøker om det siste århundrets politiske historie. Tittelen på hans nye bok er rett og slett Blair, og den er ikke en tradisjonell biografi: Annethvert kapittel handler om en skjellsettende begivenhet i Blairs liv, i noenlunde kronologisk orden, og annethvert kapittel om en person som har formet ham. Og her får Gud sitt eget avsnitt.

Seldons mål er å belyse Blairs tanker for å forstå hans politiske handlinger. Bokens struktur fungerer spesielt godt i dette henseende. Også fordi, som Seldon påpeker, at Blair i sin politiske fokus er en “enkeltsaks”-politiker, det vil si at han fokuserer på kun én sak av gangen, noe Seldon mener reflekterer hans bakgrunn som advokat.

Fra vondt til verre.

Blair er en erfaren leder, partileder siden 1994 og statsminister siden 1997. På tross av det enorme flertallet to valg på rad, har Labours regjeringstid vært en kaotisk reise fra vondt til verre. Åtte år er lang tid ved makten, underkastet medienes mikroskopiske syn.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse