04:00 - 29. april 2005

On the road again

Fortiden er et fremmed land. Og noen ganger er dette landet Norge.

Til bords: Malthus' diett under norgesbesøket besto stort sett av kalvestek, roastbiff, rødvin og en liten eggekrem til kvelds. I dag serveres de reisende … noe litt annet.

Det er en pussig følelse å stå på grensen til sitt eget land. Der borte, halvveis skjult i et kratt av trafikkskilt og reklameplakater for filterkaffe, ligger altså Norge, dette landet som akkurat nå holder på å feire – eller var det helst “markere”? – sin egen fødselsdag. Det ser, for å være helt ærlig, ikke spesielt innbydende ut.

Jeg skal dra fra Svinesund til Kongsberg, en reiserute som aller mest får meg til å føle meg som en figur i en Dag Solstad-roman. Forskjellen er at jeg ikke drar for å finne bibliotekarjobb eller en lektorstilling ved et mellomstort gymnas. I stedet skal jeg reise i fotsporene til Thomas Robert Malthus (1766–1834), den engelske presten, sosialøkonomen og befolkningsteoretikeren som besøkte Norge i 1799, og som i disse dager får reiseskildringene sine gjenutgitt på norsk.

Tanken er å oppsøke stedene Malthus skriver om og finne – ja, hva håper jeg egentlig å finne? Et spor? En slags erkjennelse? Historiens hvisken og brosteinenes bønn? Jeg er sannelig ikke helt sikker lenger. Å reise i Malthus’ kjølvann hørtes ut som en god idé da det ble foreslått, men nå er jeg plutselig litt i tvil. I bakhodet har jeg Bill Brysons visdomsord om reiseskildringer, som jeg så sitert i en avis før jeg dro: “Du må huske at i utgangspunktet er det ingen som bryr seg. Selv ikke kona di er interessert i hvor du har vært.”
 

Annonse