Annonse
04:00 - 18. februar 2005

Nådeløst vidd

Etter bestselgeren Guden for små ting har Arundhati Roy først og fremst markert seg som en utrettelig politisk aktivist. Nå er flere av essayene hennes samlet i norsk oversettelse.

Arundhati Roy: Et seriøst menneske med et sterkt politisk og sosialt engasjement. Foto: Findlay Kember/Scanpix
Annonse

Da Arundhati Roy, som plutselig var blitt verdensberømt et år eller to tidligere, skrev et sint essay mot atomopprustningen på det indiske subkontinent i 1998, møtte hun mer enn en håndfull hevede øyenbryn. Burde hun ikke være tilfreds med rollen som den dekorative woman novelist, dyktig til å skildre menneskeskjebner og fortelle fargerike historier, men ingen politisk analytiker enn si aktør? Kritikken har mer enn stilnet. Roy har siden den gang vært i klammeri med indiske myndigheter, hun har sittet i varetekt, og hun har mobilisert et vedvarende og sterkt politisk raseri som ingen kan unngå å bli berørt av. Hun har mer felles med Noam Chomsky enn med Salman Rushdie.

Det hjelper også at hun er i stand til å underbygge engasjementet med fakta, vidd og et presist, nådeløst språk. Tekstsamlingen som nå er utgitt på norsk inneholder de fleste politiske tekstene Roy har skrevet de siste fem årene. Samtlige tekster er korte, mellom fire og 21 sider, men de er enhetlige i form og tendens. Hvis man strekkleser boken på en kveld, en fullt forsvarlig lesemåte her, er nettogevinsten økt kunnskap om samfunnsmotsetningene i India, en utdypet forståelse av de katastrofale virkningene av USAs imperiepolitikk, og ytterligere noen argumenter mot den sentraliserte økonomiske globaliseringen som skaper avmakt for flere enn den frigjør.

USA og India. Artiklene om USAs “krig mot terrorisme”, og dem er det overraskende mange av, er kortere og mer dagsaktuelle enn artiklene om India. De har også tålt lagringen dårligere. Mange av synspunktene, hvor inderlig harmdirrende de enn fremføres, er nå velkjent og godt fordøyd av verdens liberale/radikale middelklasse: Saddam var en skurk, men USA gjør vondt verre. Guantanamo er en skam. 11. september har fått altfor stor oppmerksomhet, tatt i betraktning hvor mange som dør hver dag i fattige land. Og så videre. Disse tekstene, som i mange tilfeller ble trykt i India, Storbritannia eller USA da de ble skrevet, er både velskrevne og innsiktsfulle, men de egnet seg best som ferskvare. De er korte, harmdirrende, poengterte. Frydefull lesning, men de forteller ikke så mye nytt til dem som har fulgt med litt i verden de siste fire årene.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse