Annonse
04:00 - 20. mai 2005

Mellomspråkets subversive kraft

Jonas Hassen Khemiris debutroman er skrevet på et oppbrutt, rått og poetisk svensk. Den er en søkende tekst i vital bevegelse.

Annonse

15 år gamle Halim bor i Stockholm sammen med faren sin, en marokkansk intellektuell som står i overhengende fare for å knekke sammen i depresjon. Moren er svensk og Halim er oppvokst i Sverige – likevel griper han med alle krefter tak i arabiske kulturmarkører for å motstå svennifiseringen, i et forsøk på å skape seg en konturfast og sikker identitet. Halim arbeider på en teori som skal kunne totalforklare tingenes sammenheng: Integrasjonsplanen er ikke bare et politisk komplott som påtvinges ovenfra som et enkelt oss versus dem. Nei, alle tegn i kulturen og i Halims hverdag peker mot hans egen snarlige oppløsning og ensretting med alt svensk. Og kanskje er det noe i Halims observasjoner? Men de oppløser seg i abstraksjon og handlingslammelse for ham. At det konsekvent serveres fiskepinner, erkesvensk fast food, i kantinen på skolen, burde kunne endres på – og jo, Halim sitter i matrådet: Han har funnet frem til demokratiske instanser for endring, men sitter like fullt passiv og frustrert drømmende på møtene.

Stormvind. At Halim svever i et mellomrom mellom kulturer, språk og identiteter og samtidig er en sårbar tenåring – også en mellomtilstand – og at nærværende tekst fremstår som Halims egne, hastig nedskrevne notater, gir oss en roman skrevet i et svært energisk og sanselig språk, et språk som likt Halim selv er et uferdig rot av drifter og impulser, en søkende tekst i vital bevegelse.

Halim minner på flere måter denne anmelder om Kristine Næss’ figur Rita: Halims labile jeg bryter på lignende vis språket opp, og skaper dermed en roman ut fra noe ennå udefinerbart og disintegrert, et jeg som er i en pågående oppløsningstilstand.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.
Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.