Annonse
04:00 - 09. desember 2005

Mellom forskning og formidling

Det skorter for mye på bredden, både i eksempelbruk og kildeutvalg, til at Terrorismens historie kan bli et autoritativt verk.

Sprer frykt: To turister titter bort på Nadal hotel, Benidorm, hvor en bombe fra ETA har gått av 22. juli 2003. Foto: Jose Jordan/Scanpix
Annonse

Noen forskere rynker gjerne på nesen når journalister sparker inn døren til forskningsverden ved å publisere bøker som nærmer seg akademias format. Slike reaksjoner fremstår tidvis som berettiget kritikk, og tidvis som misforstått misnøye med at andre trår inn på forskernes enemerker.

Det er i høy grad bare forskere som har problemer med slike bøker. For de fleste normalt opplyste lesere er en bok simpelthen interessant eller uinteressant. Hvorvidt forskningssverdenes strenge krav til etterrettelighet og metodikk er fulgt, eller om en journalist hopper over noen av forskningens selvpålagte skranker, er ikke interessant for alle.

Siri Lill Mannes og Åsne Seierstad har høstet rikelig med krass kritikk for å operere innen en sjanger som kanskje kan kalles forskende journalistikk. Bøkene havner i en mellomkategori, og er følgelig litt vanskelige å klassifisere. Rendyrket forskning er det ikke, samtidig som journalistikkens komprimerte format er forlatt. Jeg har ikke rukket å lese Odd Karsten Tveits nye bok, og har derfor intet syn på kritikken Arne Ørum fremfører i sin anmeldelse i Morgenbladet (18. november). Men for sjangeren gjelder det ofte at bøkene “ikke nødvendigvis holder mål som historieskriving eller som kritisk journalistikk”.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse