Annonse
04:00 - 11. november 2005

Kulturlooken

Se opp, se ned, se rumpa til Per. Der har du det tradisjonelle forfatterfotografiet.

W.H. Auden (1907–73): Britisk dikter, bosatt i USA store deler av livet. Debuterte med samlingen Poems i 1930, skrev siden både versedramaer, et juleoratorium og ga ut en rekke diktsamlinger. Om veldedighet: "Vi er her i verden for å hjelpe andre. Hva i all verden de andre er her for, aner jeg ikke." Fotografert i New York i 1972.
Annonse

Ah, forfatterportretter. Lutende hoder i diskret lys. Underfundige smil under sjarmerende viltre hårsåter. En liten hånd på haken, alltid en hånd på haken, som for å si at klokskap, innsikt og formuleringsevne har sitt utspring et eller annet ubestemmelig sted på menneskets kjeveparti.

Kompromisser. “Kulturlooken” kalte kommentatoren Malena Rydell det i Dagens Nyheter nylig: alle de sobre ansiktene, de rynkede øyenbrynene, den svart-hvite eksponeringen – alltid svart-hvit eksponering – som er med på å forme vårt kollektive bilde av Forfatteren.

Objektiv-allergikere som J.D. Salinger og Thomas Pynchon har vist at det faktisk er mulig å selge bøker uten akkompagnerende “trynebilder”, som vi i avisene kaller dem. Men for den alminnelige, bokklubbstrebende forfatter inngår portrettfotografiet i et uunnværlig medialt kretsløp. De svever hvileløst rundt i billeddatabasenes limbo, for å bli reprodusert i lanseringsintervjuet, anmeldelsen, annonsen og enquêten. Alltid i enquêten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse