Annonse
04:00 - 15. april 2005

Holocaust for velferdsstaten

Nazistene plyndret Europa for å blidgjøre den hjemlige befolkningen, viser historikeren Götz Aly i sin nye bok. Velferdsordninger og skattelettelser sikret folkelig støtte for krig og Holocaust.

Enorm kjøpekraft: Tyske soldater ble ikke tillatt å konfiskere varer direkte i de okkuperte områdene, men måtte betale for dem. Til gjengjeld ble soldatene sikret en enorm kjøpekraft. Bildet viser tyske soldater som gjør gjør innkjøp i en norsk bakerforretning, 22. april 1940. Foto: Scanpix
Annonse

“Den som ikke vil tale om fordelene for millioner av vanlige tyskere, må også tie om nasjonalsosialismen og om Holocaust.”. Med denne omskrivingen av Max Horkheimers berømte utsagn (“Den som ikke vil tale om kapitalismen, må også tie om fascismen”) avslutter den tyske historikeren Götz Aly sin nye bok Hitlers Volksstaat.

Alys uttrykte mål er at boken med tiden skal forandre bildet av nazismen, intet mindre. Forsøket har ikke gått ubemerket hen. Knapt en uke etter at den kom ut i Tyskland i mars var førsteopplaget utsolgt, og Alys verk er på vei opp bestselgerlistene. Tesen er enkel og provoserende: Tyskere flest sluttet opp om nasjonalsosialistenes diktatur og krigsplaner fordi de fikk det materielt bedre. Hitler-regimet innførte populære velferdsordninger og skattelettelser. Mange av tiltakene ble siden en selvsagt del av etterkrigstidens vesttyske velferdsstat. Skattesystemet var svært progressivt og sikret radikal omfordeling. Soldatenes familier ble sørget mye bedre for enn hos de allierte, og soldatene fikk lov til å sende hjem ufattelige mengder varer fra de okkuperte landene. 95 prosent av tyskerne profitterte på denne måten direkte på utplyndring og massedrap, skriver Aly. Nazismen var et bestikkelsesdiktatur.

Enestående sosialstat. Slik besvarer han det klassiske spørsmålet: Hvordan kunne det skje? Eller mer presist, slik Aly selv formulerer bokens problemstilling: “Hvordan kunne et i ettertid så åpenbart bedragersk, stormannsgalt og forbrytersk prosjekt som nasjonalsosialismen nyte så stor innenrikspolitisk oppslutning – så stor at det i dag fremstår som uforklarlig?”

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse