Annonse
04:00 - 18. februar 2005

– Hauge var en metafysiker

Knut Olav Åmås’ biografi underkjenner viktige sider ved Olav H. Hauges univers, sier advokat og Hauge-kjenner Cato Schiøtz. Men det litteraturvitenskapelige miljøet er uenig.

Reagerer: – Olav H. Hauges spirituelle dimensjon blir oversett på Blindern – og nedtonet i Knut Olav Åmås' biografi, mener Cato Schiøtz. Foto: Thomas Brun
Annonse

– Knut Olav Åmås er ikke spesielt interessert i den metafysiske dimensjonen i Olav H. Hauges dagbøker, og det synes jeg er synd. Denne viktige, men underkjente siden ved Hauges univers hadde nemlig fortjent en bredere fremstilling.

Det sier advokat Cato Schiøtz, som selv har publisert artikler og holdt flere foredrag om Hardanger-dikteren. Ifølge Schiøtz burde Åmås tatt større høyde for det han kaller “den spiritualistiske forankringen” hos en av Norges mest kjente poeter.

– Det er ingen tvil om at Åmås har skrevet en grundig etterrettelig bok, og det er selvfølgelig hans privilegium som biograf å velge ut hva han vil betone. Men det er synd at han ikke tar mer tak i denne spennende og lite påaktede side ved Hauge, sier Schiøtz.

Sitatbuketter.

Selv ble Cato Schiøtz interessert i Olav H. Hauge via antroposofien. Da dikterens dagbøker ble offentliggjort for snart fem år siden, oppdaget advokaten at Hauge på flere steder omtalte Rudolf Steiner og den antroposofiske poeten Alf Larsen i rosende ordelag. Det førte Schiøtz til et grundigere studium av de bindsterke dagboknotatene, noe som igjen resulterte i flere foredrag om “den metafysiske Olav H. Hauge”.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse