Annonse
04:00 - 28. oktober 2005

En reise til dalens indre

En journalist kommer tilbake til sitt fødested og finner frem i dets mentale og fysiske virkelighet. Endelig er Groruddalen blitt et reiselivsprodukt.

Kjøtt og blod: Aller best er Øyvind Holens (t.h.) bok når han nærmer seg det inderlige. Det er da Groruddalen trer frem som en tredimensjonal størrelse med kjøtt og blod i strukturene, skriver vår anmelder. Foto: Erle Stenberg
Annonse

Om lag 130 000 mennesker har Groruddalen som sitt hjem. Denne tetteste befolkede av landets mange daler, er ikke blant de mest fotograferte, feirede eller omtalte. I norsk offentlighet er Groruddalen mer et skjellsord enn et stedsnavn, den blir brukt som et synonym for dårlig byplanlegging og sosiale katastrofer.

Dessuten mangler den politisk oppmerksomhet, både institusjonelt og reelt (Sogn og Fjordane har om lag like mange innbyggere, men har fem stortingsrepresentanter), og har vært åstedet for en trafikkbelastning som ingen andre steder i Norge er i nærheten av. Dalen har vært effektivt delt av flere store veier, mest present er E6-en nordover, dessuten har det vært investert lite både av penger og prestisje i boligstrukturen de siste 30 årene.

Begeistringen. Annerledes var det da disse jordbruksområdene i Aker herred ble innlemmet i Oslo etter andre verdenskrig. Da var Oslos byplanleggere begeistret over mulighetene for å bygge det nye samfunnet i dalsidene, og i dalbunnen skulle den nye arbeidsdagen realiseres. Her skulle det lages soner, den modernistiske funksjonsdelte byens idealer skulle realiseres. Akkurat slik som døgnet hadde tre skift – hvile, arbeid og rekreasjon – skulle de fysiske omgivelser være delt mellom de samme parametere. Arbeidet skulle industrien gi, rekreasjonen skulle naturen tilby, og midt imellom disse to skulle boligene ligge. Perfekt tenkt, hvis man først tror at verden kan tenkes perfekt.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse