Annonse
04:00 - 23. desember 2005

Bedre enn Bono

Syng julen inn med Arilds samlede!

It's only rock 'n' roll: Arild Nyquist var en norsk versjon av de største trubadurene og rockepoetene, en blanding av Tom Waits og Charles Bukowski, skriver vår anmelder. Foto fra Nyquists siste opptreden, Café Mono, Oslo, 8. desember 2004.
Annonse

Det er ett år siden Arild Nyquist døde, tre dager før jul i fjor. Siden har mange brukt tid og spalteplass på å hylle ham som en nyskapende lyriker med ømfintlig kontakt med virkeligheten. Ja, selv Ivar Havnevik har utrolig nok endelig funnet plass til dikter Arild i sin lyriske vingehestinnhengning. I Havneviks forrige diktantologi, fra 1998, var Arild Nyquist bare et leende spøkelse for leseren. Det er rart hva litt død gjør med en dikter – for ikke å snakke om hva den gjør med enkelte av hans lesere.

På Stortinget. 1972 er et år det virkelig smeller i norsk lyrikk. Arild Nyquist utgir sin første diktsamling, Nå er det jul igjen og andre dikt. Titteldiktet er en eneste lang lystharselas med den norske julaftens små, corny begivenheter i sentrum, i et (anno 1972) aldeles antipoetisk skrift med lette barnerim og uendelige gjentagelser av “Nå er det jul igjen”.

1972 er for øvrig det året Gudfaren får Oscar, Olof Palme sammenligner amerikanernes krigføring i Vietnam med nazistenes massakrer, M*A*S*H starter opp; det er året for Watergate og norsk EF-nei. Likevel velger det norske Stortinget å bruke tid på opplesning av Arild Nyquists juledikt, bare for å avsløre hvor umenneskelig, forferdelig og farlig litteraturen kan være for nordkvinner og politikere flest. Politikerne var i sin fulle rett; de hadde støtte fra en nesten samlet norsk litteraturkritikerstand. Akkurat så sterk og truende fremstår altså Arild Nyquist for stats- og litteraturinstitusjonen –dét kan være vanskelig å oppdage for nye lesere i dag.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse