Annonse
04:00 - 23. desember 2005

Vi har'n!

Historien om Mordechai Vanunu er dramatisk som en kriminalroman.

Annonse

Norges politikk i Midtøsten har karakter av et janusansikt. På den ene siden er vi den store “fredsnasjonen”; på den andre siden er vi et lite land som i hemmelighet selger tungtvann til fremstilling av israelske atomvåpen og støtter den amerikanske utenrikspolitikken i tykt og tynt. Boken om Mordechai Vanunu beskriver et aspekt ved norsk utenrikspolitikk som få nordmenn er stolte av.

Vanunu var mannen som ble verdenskjent for å fortelle The Sunday Times hva han visste om det israelske atomvåpenprogrammet. Som ansatt i en liten stilling ved Dimona-anlegget fikk han en viss kunnskap om hva som foregikk der ute i ørkenen. Han brøt regelverket for de ansatte, og forsøkte på nattskiftet å finne ut hva som foregikk. Resultatet var en innsikt om at Israel hadde kommet langt i utviklingen av en offensiv atomstyrke. Han tok over femti bilder for å dokumentere hva han hadde sett. Kort tid senere ble han sagt opp på grunn av nedskjæringer ved anlegget. Vanunu tok med seg sin kunnskap og filmene og dro ut i verden. At han før avreisen lot seg døpe i den anglikanske kirke, var akkurat da en større hendelse enn hans innblikk i statshemmeligheter. Han visste at hans far ville anse ham som død etter dette.

Fredsarbeid. Juristen og fredsaktivisten Fredrik Heffermehl har skrevet en bok om Vanunu som er en kombinasjon av to biografier, en kriminalbok, en lærebok i fredsarbeid og en historiebok. Den står seg godt i alle disse sjangrene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse