Annonse
04:00 - 14. oktober 2005

Svar til Nøste Kendzior

Nøste Kendzior tåler visst ikke kritikk av kritikken.

Annonse

Kritiker Nøste Kendzior går hardt ut mot mine innsigelser i Morgenbladet av 9. september. Bakgrunnen for mitt innlegg var hennes kritikerinnsats under Bjørnsonfestivalen i Molde. Kendzior mener min evaluering av hennes lesninger burde vært reservert et muntlig forum. Hun synes det er uforståelig at jeg kommenterer hennes innsats i Morgenbladet. Videre hevder hun at “Noreviks debattinnlegg inneholder intet konstruktivt”, og parkerer det som et personangrep. Dette er feil. Min kritikk baserte seg på følgende:

1) Kritiker Kendzior har ikke lest alle verkene til Nils-Øivind Haagensen og de andre forfatterne hun var satt til å vurdere. I sin innledning refererte hun til Haagensens siste. Likevel serverte Kendzior bastante dommer over hele hans forfatterskap. Overskriften var “Hvor god er egentlig Nils-Øivind Haagensen?”. Leder i Norsk Kritikerlag, Anne Merethe Prinos, kunne her love etterrettelige og innovative lesninger. Som entusiastisk publikummer fikk man således inntrykk av at her skulle landets beste kritikere bedrive litteraturkritisk indremedisin. Da holder det ikke at Kjell Olaf Jensen og Kendzior beklager at de dessverre ikke har hatt tid til å lese alle bøkene de skulle evaluere. Man bør ta litteraturkritikk så alvorlig at man da takker nei til for mange oppdrag.

2) Litteraturkritikk må nødvendigvis være synonymt både med refleksjon og vurdering. Denne vurderingen må ha teksten som sin empiri. Nøste Kendziors arbeid var basert på hennes egne tolkninger av et fåtall Haagensen-dikt. Noen ganger leste hun bare halve. Mest graverende var likevel fraværet av grundige litterære analyser og refleksjon over forfatterskapet. Disse var erstattet med korte kommentarer. Som forfatter Frode Grytten skriver i sin kommentar om Kendziors praksis i Molde i ukeavisen Dag og Tid: Nøste brukte mesteparten av tiden på å “stotre seg gjennom eit par dikt”.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse