Annonse
04:00 - 07. oktober 2005

Kiøsteruds kontrapunkt

Det første arbeidet turnerer klassiske problemstillinger uten å ty til klisjeer.

Annonse

Erland Kiøsteruds roman Det første arbeidet er en av tre bøker i år som tar for seg relasjonen mellom kunst og liv – de andre er Lars Saabye Christensens Modellen og Lars Amund Vaages Tangentane. De berører alle spørsmålet om man, med rette, kan ofre et liv – sitt eget eller andres – til fordel for noe større. Slike spørsmål er like tilårskomne som kunsten selv, og det skal en svært stødig penn til for å ikke havne i klisjeen når man arbeider skjønnlitterært med dette motivet. (I margen nevner jeg også: hvorfor må “kunstneren” på død og liv være maler når han dukker opp i litteraturen?)

Alle de nevnte styrer – utrolig nok, hadde jeg nær sagt – unna den verste klisjé-myra. Det er likevel Kiøsterud som lykkes best av dem, ikke minst fordi han setter i gang en pregnant refleksjon rundt kunstobjektets form og forholdet mellom kunstgjenstand og litteratur, og dermed ikke nøyer seg med bare å fortelle.

Følelseskaldt. Romanen dreier seg rundt to skikkelser: Jan Myren og Georg Falkenberg. Den ene kunstner, den andre gründer og industrimagnat. Romanen serverer fortellingene om disse i fire porsjoner – en fra 1943, en fra 1963, en fra 1983 og en fra 1993. Den toneangivende relasjonen mellom Falkenberg og Myren etableres i 1943, da den noen år eldre Georg tar livet av Magne Myren, Jans far. Fortellingen om drapet presenteres først fra Georgs perspektiv, deretter Jans. Slik alternerer de forskjellige tidssekvensene mellom de to hovedpersonenes synsvinkel. Det er ikke veldig mye som skjer i form av dramatikk – det er en lavmælt fortelling, dette, men drapet løper som en rød tråd gjennom hele boken. Dessuten har begge en sterk, og uforløst, relasjon til samme kvinne: Laura.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse