Annonse
04:00 - 14. oktober 2005

Den etiske fordring

Liv Lundberg etterlyser flere etiske lesninger av samtidslitteraturen – og leverer selv det første bidraget.

Annonse

Virginia Woolf avlivet sin egen hovedperson i en parentes. Bret Easton Ellis anbrakte sine bifigurer til partering i en fancy Manhattan-leilighet. Abo Rasul utsatte tyggegummi-tyggende 12-åringer for videokringkastet analsex. Henrik Hovland lot jeg-fortelleren i Amputasjon utøve sin soldatgjerning så samvittighetsfullt at kranier sprakk og hjernemassen skvatt.

Og i samtlige tilfeller, husker vi, reagerte deler av kritikerstanden med intens moralsk indignasjon. “Hvis ikke forfatteren mener at krig er bra for deg,” raste Dagbladets Øystein Rottem i sin anmeldelse av Amputasjon, “så burde han faen hakke meg sagt fra om det på en måte som var til å forstå.”

Stikkordet her er “etisk bevissthet”: Vi forventer at litterære tekster rommer et forbehold, en ettertanke, ikke minst når død og andre voldsomheter skildres. Men kan dette etiske kravet også benyttes som kvalitetskriterium?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse