Annonse
04:00 - 05. august 2005

Ved et tideverv

Christopher Hitchens var en av venstresidens mest kjente skribenter. Etter 11. september ble alt annerledes.

Annonse

Christopher Hitchens var en mann man kan kunne stole fullt og fast på når det gjaldt støtte til radikale saker. Han bygd opp et imponerende resymé over mange år: Trotskist i ungdomsårene, vanket i miljøer hvor folk som ANCs Thabo Mbeki – nå Sør-Afrikas president – var æresgjest, hans skribentkarriere ble preget av hans radikale holdninger, også etter at han flyttet fra Storbritannia til USA for å være tett på verdensbegivenhetenes sentrum.

Hitchens mente at Henry Kissinger var en krigsforbryter, og at Nobels fredsprisen til samme mann var øyeblikket da satire ble umulig. Han var en enmannskampanje for denne saken. Videre angrep Hitchens det borgerlige establishments absolutte moralske frontfigurer uten å blunke.

Mor Teresas holdning til abort og prevensjon – og det Hitchens syntes var hennes overspente dyrking, ikke lindring av fattigdommen, komplett med at hun mottok penger fra temmelig tvilsomme kilder – førte til en bok (The Missionary Position) som gjorde ham til uformell djevelens advokat (den formelle rollen som advocatus diaboli er fjernet) i Mor Teresas beatifiseringsprosess. Hitchens kritiserte også Dalai Lama hardt, spesielt på bakgrunn av Lamaens støtte til Indias atomvåpenprogram, men også på bakgrunn av Hans hellighets holdning til sex, som ikke ville være uvelkommen i Vatikanets mer konservative gjemmer.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse