Annonse
04:00 - 12. august 2005

Hva vil Venstre med Deichmanske bibliotek?

I dag renner Norge over av melk og honning. Likevel er bibliotekene angivelig blitt et økonomisk problem.

Annonse

Fremskrittspartiets kulturbyråd i Oslo lider åpenbart under forestillingen om at “Den Herren gir et embete, gir han også forstand.” Anette Wiig Bryn har fått det for seg at hun er en innsiktsfull kulturpolitiker, antagelig rett og slett i kraft av å være kulturbyråd.

Vi trenger et nytt og funksjonelt hovedbibliotek i Oslo, og vi trenger minst én skikkelig og velfungerende bibliotekfilial i hver bydel. Dernest trenger vi en kulturbyråd som vet og forstår at dette er et minimumsnivå, og at sammenlignet med andre nordiske hovedsteder vil dette være alt annet enn imponerende. Vi har en alvorlig situasjon: 33 prosent av alle voksne i Norge leser så dårlig at de har problemer med å mestre kravene i arbeidslivet. For å bøte på dette foregår det nå en rekke tiltak i kommunene, i organisasjonslivet, og også i private bedrifter. Felles for mange av disse tiltakene er at de er avhengige av et nært samarbeid med en velfungerende bibliotekfilial.

Wiig Bryn har lagt frem sin bibliotekmelding. At den er en skandale av et politisk dokument, er et alle-rede etablert faktum. Meldingens hittil viktigste funksjon har vært å manifestere kulturbyrådens solide kulturpolitiske inkompetanse. I dokumentet trekker hun opp et nytt ord av hatten: Knutepunktbibliotek. Begrepet er knapt forsøkt fylt med innhold. Den ukamuflerte hensikten med å styrke et fåtall filialer er åpenbart å spare vesentlig mer på kutt hos de andre. ABM-utvikling (Statens senter for arkiv, bibliotek og museum) har definert “knutepunktbibliotek” som bibliotek som skal ivareta viktige nasjonale spesialinteresser. I Oslo har byråd Wiig Bryn definert knutepunktbibliotek som helt alminnelige bibliotekfilialer. Disse skal nå kalles knutepunktfilialer, slik at de resterende filialer kan vanskjøttes og utarmes.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.