Annonse
04:00 - 15. juli 2005

Hinsides utlånstallene

– Jofrid Karner Smidt har rett: Vi skal passe oss for å fokusere for mye på utlånstall, sier Frode Bakken i Norsk Bibliotekforening.

Annonse

I forrige ukes Morgenblad hevdet Jofrid Karner Smidt, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, at folkeopplysningstanken står lavt i kurs i bibliotek-Norge: Det er blitt vanlig å snakke om bibliotekene som “serviceinstitusjoner”, og måle deres suksess i utlånstall. Forståelig nok, mener Karner Smidt, ettersom mange biblioteker befinner seg i en posisjon hvor de må gjøre seg lekre for lokalpolitikerne – men som overlevelsesstrategi betraktet er dette en noe desperat geberde.

Frode Bakken, leder i Norsk Bibliotekforening, vil nødig uttrykke seg like bombastisk som Karner Smidt.

– Jeg er ikke så sikker på at opplysningstanken er på vei ut. Da Stortinget behandlet Ytringsfrihetskommisjonens innstilling, ga det full tilslutning til Regjeringens formuleringer om folkeopplysning: Det heter at folkebibliotekene bør sees “i et folkeopplysningsperspektiv”. Dét er det visst ikke alle som har fått med seg. Jeg føler at vi ofte snakker forbi hverandre i denne type debatter, sier Bakken.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.