Annonse
04:00 - 29. juli 2005

Forsøk på å fortelle om Eldrid Lundens nye essaysamling

Vi må ta vare på og oppmuntre essayisten i Eldrid Lunden, samtidig som vi skamløst forlanger en ny diktbok.

Annonse

I 1982 kom det en essaysamling av lyrikeren Eldrid Lunden som det ble fest og blest om. Da det ble utgitt en ny, høsten 2004, med lansering på Aschehoug, ble det riktignok skrevet noen fine intervjuer, men boken ble knapt anmeldt, og den dukket heller ikke opp i debatter eller i avisdiskusjoner. Det er synd, for essayene er rikholdige og spennende, og Eldrid Lunden har i årene mellom disse to verkene med sin professortittel løftet skrivekunsten ytterligere inn i rampelyset. Er det selve essayformen som ikke lenger fenger? Skal det bare være små halvdilettantiske sinnataggspamfletter, nå da?

Den som åpner Eldrid Lundens ennå ikke årsgamle verk kan vanskelig legge det fra seg. Det er originalt, har et vakkert språk og handler om viktige ting: En inngående studie av Edith Södergrans lyriske modernisme, og den ofte omtalte, men aldri publiserte samtalen mellom forfatteren og Olav H. Hauge om oversetterkunsten. Mot slutten blir vi innviet i Lundens politisk pregede hovedoppgave, som ikke minst angår spørsmålet Kvar gjekk Nora?. Arbeidet er fra 1972, den mest turbulente akademiske perioden. Mange av uromakerne fra den tiden er siden blitt veloppdragne, for ikke å si sedate akademikere eller byråkrater, men ikke Eldrid Lunden. Og aldri kan Nora opphøre å forbause oss. Vi har ikke ennå riktig forstått hvor hun gikk hen, eller om hun måtte bite i gresset.

Essaysamlingen har også andre fine innslag som jeg ikke her kan gå inn på, tanker om Fernando Pessoa, Olaf Bull, Jakob Sande og til og med en flott analyse av Voluspå. Boken er et helt lite miniuniversitet, voktet av fargerike skilpadder på forsatsbladene.
 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.