Annonse
04:00 - 22. juli 2005

Forfatterens fornemmelse for krig

Det er ikke hver dag en roman kan minne om Lars Jakobson, Franz Kafka og Stephen King på en og samme tid.

Annonse

Mellom novellesamlingen Landhöjning två centimeter per natt (2001) og årets roman Försvinnarna kom i 2002 det man kan betegne som Jerker Virdborgs gjennombrudd i Sverige, Svart krabba – og det er denne sistnevnte som nå finnes i norsk språkdrakt.

“Svart krabbe” er navnet på en topphemmelig militær operasjon i et Sverige som nesten er Sverige, i en tid som ligner en fremtidig krigstilstand, men som like så lett kunne være en fortidig. Karl Edh er utvalgt sammen med tre andre soldater til å krabbe på skøyter over isen, langs en okkupert kystlinje i ravende mørke, medbringende et antall mystiske kapsler – er innholdet et hemmelig våpen, et virus eller viktige biologiske prøver? Vi får ikke svar, annet enn at disse gjenstandene og deres innhold er av vital betydning for krigens utfall.

Indre strid. Den lille gruppen på fire, som her er satt sammen for å samarbeide i en situasjon som gjelder liv og død, preges i underteksten av maktkamper og dyp innbyrdes mistillit. Edh – som vi følger i interaksjon med gruppen, men også med dirrende kornete videoopptak (slik synes det iallfall) som skal gi oss “indre” bilder, er den traumatiserte rebellen som klarer seg via en overmenneskelig paranoid-psykotisk kraftanstrengelse. Granvik er puslingen, med erfaring fra kunstløp, som rangerer nederst i hakkeordenen og hvis kvalifikasjoner fra starten av dras i tvil av the top dogs, Nylund og Börjesson. Börjesson er den tause lederen som ikke føler at han skal forklare sine valg eller sin naturlige lederposisjon for gruppen – og Nylund? Nylund er den verste, mørket selv. Edhs tillit til Nylund er permanent forstyrret: Hans første møte med mannen er da han utsettes for en sadistisk practical joke.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse