Annonse
04:00 - 08. juli 2005

Ekstremt velskrevet og utrolig maniert

Tung fotografisk og typografisk ballast i en ellers flyktig fremstilling.

Annonse

Jonathan Safran Foer oppnådde stor internasjonal suksess i 2002 med debuten Alt blir klart og betydelig (no. 2003), en bemerkelsesverdig, lekende roman med et originalt språk og et høyst forseggjort og intrikat plot. Temaet i denne boken var Holocaust. I den besværlige andreboken Ekstremt høyt & utrolig nært tematiserer Foer den mest omtalte katastrofen i senere tid, terroranslaget på World Trade Center i 2001. Referansene til andre verdenskrig er der fortsatt, siden en av bokens sekundære handlingstråder har sitt utspring i bombingen av Dresden. I tillegg finnes det også en enkeltreferanse til Hiroshima.

Bokens hovedperson og sentrale jeg-forteller er den niårige, ekstremt fremmelige, velartikulerte og vitebegjærlige Oskar Schell. Guttens simulerte modenhet og ekstraordinære geskjeftighet maskerer innledningsvis både sorgen, symptomene og faktum om hva som skjedde, men det blir etter hvert klart at Oskars far omkom under et skjebnesvangert møte i WTC den aktuelle dagen. Han etterlot seg fem telefonbeskjeder på en telefonsvarer Oskar ett år senere fremdeles holder gjemt under sengen. Menneskelige relasjoner og kommunikasjon, og ikke minst alle innstendige, mislykkede forsøk på kommunikasjon, er et vedvarende undertema.

Kuriøs kunnskap. Oskar, som fremstår som en yngre og mer nerdete utgave av Holden Caulfield og Huckleberry Finn, er fullt ut teknisk oppdatert og beveger seg hjemmevant på internett. Han finner dessuten opp hjelpsomme, men absurde remedier, besitter forbløffende og ofte kuriøs kunnskap, skriver brev til sine vitenskapelige helter og designer smykker. Foruten telefonbeskjedene har faren etterlatt seg ett spor i form av en nøkkel med merkelappen Black. Det blir Oskars store prosjekt å finne låsen til denne nøkkelen, derfor beslutter han seg for å oppsøke alle med etternavn Black i New York. Det er langt på vei denne oppsøkende virksomheten som gir teksten en overgripende struktur og driver handlingen fremover.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse