Annonse
04:00 - 25. februar 2005

Se til Sverige!

“Svenske bøker er alltid så flotte,” utbrøt en kollega her forleden, “hvordan kan det ha seg at de danske ser så kjedelige ut?”

Annonse

“De danske har til gjengjeld ikke samme størrelse alle sammen,” skyndte jeg meg å svare, og forsøkte å mane frem bildet av de Månpocket-plagede svenske reolsystemene. Men selvfølgelig – han hadde rett. Svenske bøker – de ordentlige bøkene altså – er bare flotte. Robuste og gavmilde på en gang. Og det er forskjell: Svensk bokdesign har fremdeles et streif av pedagogisk, bedrevitende kulturradikalisme. Denslags er kanskje ikke det aller hotteste i det nye årtusenet, men jeg gad vite om man tilsvarende kan finne én eneste samlende linje i dansk bokdesign? Plaget av lillebrorkomplekser må man i Danmark lengselsfullt skue mot svenskekysten.

Tankene om bøkers utseende ble satt i gang av en liten pakke fra Ellerströms, med to av forlagets nyeste utgivelser: Konstnärspoesi i utvalg og oversettelse ved Sven Alfons, og diktermaleren Lars Gustaf Anderssons Övningsbok. Den sistnevnte er en myk liten sak i notisbokens rette format. Med sine ensartede firelinjers-dikt er den både vidåpen og på forsøksstadiet, men også merkelig definitiv: “En regnig sommar./ I pölarna speglar sig himlen./ Koltrasten sjunger för ingen./ Ingen sjunger för oss.” En slags haikuøvelser for nordisk malerhjerne – grenseløs i sin uttømming av formatet, og likevel sikkert lukket inne i bokens kvadrat.

Sven Alfons (1918-1996) var liksom Andersson både maler og dikter, og har med Konstnärspoesi begått et utvalg av kunstnere som har det presis likedan. Her er poesi av Arp, de Chirico, van Doesburg, Kandinsky, Klee, Picabia, Rosseau og Schwitters. Avantgardister i stivt oransje bind med en søt liten vignett – “Skrivaren” – av oversetteren selv. Det er modig av Ellerströms på denne måten å sende den avdøde kunstnerens samlede valgslektskaper ut i verden. Konstnärspoesi er ytterligere interessant fordi den så lett lar seg sammenligne med et antall danske utgivelser fra de senere år. Mest opplagt med forlaget Bebops katalog, som inneholder både Arp og Picabia, og Borgens verdenslyrikkserie med blant annet Lars Bukdahls oversettelse av Kurt Schwitters.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse