Annonse
04:00 - 27. mai 2004

Ti i skuddet

To forfattere, to akademikere og en mediemann har lagt fra seg mentometerknappene for denne gang. Når kruttrøyken forsvinner står syv unge menn og tre unge kvinner igjen på pallen. Alle er født i de famøse søttiåra.

Juryen har talt: Til sammen har Kjersti Bale (fra venstre), Kjartan Fløgstad, Brit Bildøen, Knut A. Hoem og Eirik Vassenden vurdert mer enn 130 norske forfatterskap. Nå foreligger det endelige utvalget. Foto: Thomas Brun.
Annonse

Juryarbeid er noe for seg selv. En slags profesjonalisert lesesirkel. En litterær reality-serie, der de involverte iblant gråter ekte tårer når noen blir stemt ut. Graden av sorg er selvsagt varierende. All ny, norsk litteratur er som kjent ikke bra. Men noe av den er det. Vi er enige med arrangørene om at en ti i skuddet-liste kan bidra til å skape nødvendig blest og debatt i et litterært landskap hvor det av og til er vanskelig å se skogen for bare trær.

 

50 finalister. Flere kvelder har vi sittet sammen og stemt ut og stemt ut. I all hemmelighet ble sekretæren sendt ut for å skaffe kasse på kasse med de heteste kandidatenes bøker. Til sammen fantes det mer enn 130 forfatterskap å vurdere; om lag 50 av dem har fått ekstra grundig behandling. Alle sjangrer var representert: Lyrikk, romaner, dramatikk, kortere prosa, essayistikk, sakprosa, barnelitteratur, ungdomslitteratur.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse