Annonse
04:00 - 17. desember 2004

Stygt og moralsk

Lars Ramslies femte roman er en gryntende sideshow-variant av Dickens’ A Christmas Carol, en romanmessig sabotasjeaksjon og en tegneserieaktig moralsk fabel.

Annonse

Uglybugly, som de fleste sikkert har fått med seg at romanen heter, handler om det som er stygt. Det som er uønsket, motbydelig og urimelig, kort sagt det som gir maksimal sosial friksjon. Stygge folk, krøplinger, utskudd, vanskapninger og så videre, det finnes knapt nok en noenlunde velskapt eller -fungerende person i hele romanen, og de fleste av romanens skikkelser representerer menneskelige laster eller dygder. Slik sett trekker det i retning av den overdrevne, grovtegnede moralske fabelen, slik vi finner det hos en Holberg eller en Dickens, eller kanskje mer relevant, slik vi ser det i tegneserien.

Uglybugly (navnet vekker ganske riktig også først og fremst barnslige eller pubertale assosiasjoner) er det motsatte av en realistisk fortelling. Handlingen utspiller seg i omgivelser som minner sterkt om kulisser, og både handlingsgang og fortellemåte får meg til å tenke at dette egentlig er en film; litt Dick Tracy, litt Scooby Doo og litt David Lynch - med sistnevntes aparte trekk, men uten hans geni. Alle romanens personer har også navn som peker i retning av halvveis bisarr stilisering og amerikansk pop- og trashestetikk: foruten hovedpersonene opptrer blant annet Onkel Rust (forkortelse for Aukrust), bryterne Caugher, Spinks og Frehley (sistnevnte er, i rak motsetning til sin navnebror Ace fra originalbesetningen av Kiss, en koloss av en fyr, men i likhet med Ace et mildt vesen), sheriffen Tom Norman (som nesten er normal, og som nesten får vår mann Earl i klisteret).
 

Det stygge. Hovedpersonen i romanen er jeg-fortelleren Earl Merrik, og saken er den at han henger sammen med sin tvillingsøster Betty. Earl er mer eller mindre dekadent fyr som ønsker å slå seg opp i verden, mens Betty er overspent troende. Disse tokjønnede siamesiske tvillingene er som barn etterlatt av foreldrene på et hotellrom, og etter en periode på barnehjem har de livnært seg som profesjonelle rariteter ved forskjellige omreisende sirkuser og skrekkabinetter. Når Earls fortelling begynner, ankommer de Storeby etter et opphold på den andre siden av havet, og innlosjeres på et bordell drevet av den generøse/sleske/hevngjerrige Mr. King, en tidligere bryter som har fått beina kappet av seg under en kamp. Etter kort tid kommer Earl og Betty i kontakt med et fribrytermiljø (som består av vanskapninger nesten som dem selv), og de forlater tilværelsen som glamorøs skrekkattraksjon på bordellet under voldsomme omstendigheter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse