Annonse
04:00 - 03. desember 2004

Machiavellis dygd

Hvordan kvitte seg med tyrannene? Hvordan grunnlegge en republikk, og hvordan holde den i live? Det er spørsmålene i Niccolò Machiavellis Discorsi, nylig oversatt til norsk av Jon Bingen.

- Niccoló Machiavelli har et prosjekt, som overskygger veldig mye av hans intellektuelle prosjekt. Og det er fordi han har dette politiske prosjektet han fortsatt leses av de politisk aktive i et stormaktsperspektiv, sier Jo Bingen, som nå har oversatt Machiavellis Discorsi til norsk.
Annonse

Machiavelli. Navnet er for mange innhyllet i en renessanseverden av intriger, konspirasjoner, mord og palassrevolusjoner. Den kjærlighet kulturinteresserte viser for renessansens Italia hva gjelder kunst, kultur og arkitektur, har sjelden strukket seg til politikken. Savonarola vil neppe få den samme status som Leonardo da Vinci. Dessuten: Hvem er interessert i italiensk politikk i dag? Kanskje verden er blitt for angloamerikansk for en tenker som Niccolò Macchiavelli?

– Det er ikke britenes og amerikanernes feil i så fall. Tvert imot er det her vi finner noe av den fremste Machiavelli-forskningen i verden, sier Jon Bingen, mag.art. og leder for Europa-programmet ved UiO.

Bingen har oversatt Discorsi, som utgjør Machiavellis kommentarer til Titus Livius i tre bind, og i tillegg skrevet et boklangt essay om florentineren, hvor han understreker Machiavellis betydning med sterke virkemidler.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.