Annonse
04:00 - 27. mai 2004

- Interessante kriterier

Åsne Seierstad er den store overraskelsen, og den store, realistiske fortellingen er svakt representert. Det er kritikerne Ane Farsethås, Øystein Rottem og Janike Kampevold Larsens umiddelbare reaksjon på Morgenbladets litteraturkåring.

Annonse

Det er blitt vår, eksamen er over og sensuren har falt. Norges ti beste unge forfattere har fått sitt navn på liste og sin CV påskrevet. Men er det egentlig fremtidens store forfatterskap som her er plukket ut? Har juryen funnet frem til noen uventede navn, eller har de latt seg diktere av moteretninger? Vi lot Vinduet-redaktør Janike Kampevold Larsen, Dagens Næringslivs litteraturkritiker Ane Farsethås og Dagbladets Øystein Rottem analysere utvalget.

– Den store overraskelsen er Åsne Seierstad. Valget av henne er kontroversielt både i forhold til kvalitet, sjanger og etikk, sier Farsethås.

– Seierstad er den eneste sakprosaforfatteren som er med, og det kan tolkes på flere måter. Det kan være at det ikke fantes andre sakprosaforfattere som var gode nok, men det er mer nærliggende å tolke det som et ønske om å sette søkelyset på at skjønnlitteratur og sakprosa sies å nærme seg hverandre. Kåringen knytter seg dermed indirekte opp til den aktuelle debatten om «prosa»-begrepet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse