Annonse
04:00 - 10. desember 2004

Der mennesker var parasitter og ugress

Det sovjetiske systemet av fangeleirer var mulig takket være en bevisst avhumanisering av millioner, sier forfatteren Anne Applebaum.

Annonse

Anne Applebaum er journalist i liberale Washington Post og debuterte med Between East and West i 1994. Hun har skrevet for alle aviser og tidsskrifter det er noen særlig vits i å skrive for, og forventningene har vært høye til hennes Gulag, det første storverket om Sovjetleirene siden den kommunistiske kjempen falt.

Det er ingen tvil om at boken har innfridd de fleste forventninger: Den vant den amerikanske Pulitzer-prisen og den britiske Duff Cooperprisen og var i finalerunden til flere andre, blant annet den amerikanske kritikerprisen.

Østeuropeisk arkeologi.

Bak Anne Applebaums Gulag ligger et halvt liv i opptatthet av Øst-Europa. Når startet egentlig denne interessen for Øst-Europa generelt og Sovjetunionen spesielt?

– Det er ikke alltid enkelt å fastslå slikt. Men jeg gikk på college på 1980-tallet, under den andre kalde krigen så å si, da Reagan var president, og Sovjetunionen virket både viktigere og mer skremmende da enn den hadde gjort ti år tidligere. Kanskje jeg var litt sær, men jeg ble interessert nettopp fordi det var så lite informasjon, og fordi Sovjetunionen var så vanskelig å forstå. Så jeg begynte å studere russisk, og det hele startet egentlig der. Senere jobbet jeg i Øst-Europa og fant det nesten mer interessant enn Russland, fordi det var “stedet mellom alt”, hvor noe var ødelagt av totalitarisme og noe ikke. Faktisk tror jeg alle som er interessert i europeisk historie trekkes til dette området i øst før eller siden, det er der du faktisk kan se historiens lag, som en arkeolog. Og “visuell arkeologi” er nettopp det uttrykket jeg brukte i min første bok: Du går inn i en liten by, og du kan få inntrykk av hva som har hendt med byen ved bare å se deg rundt. I de rene, glatte vestlige byene får du ikke den direkte, rå følelsen fra historien.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse